Iedereen die 16 jaar of ouder is, kan zich inschrijven voor een cursus of opleiding in het volwassenenonderwijs. Als je 15 jaar bent en de eerste graad secundair behaald hebt, word je ook toegelaten.
Voor de opleiding Aanvullende algemene vorming of Algemene vorming moet je 18 jaar zijn, of 18 jaar worden in hetzelfde kalenderjaar. Voor modules die starten van 1/1 tot 31/8 moet je op het moment van inschrijven 18 jaar zijn. Voor modules die starten van 1/9 tot 31/12 moet je 18 jaar zijn of er 18 worden voor 31/12.
Om te starten met een opleiding heb je meestal geen voorkennis nodig.
Voor sommige opleidingen heb je een minimumniveau Nederlands nodig.
Online inschrijven en online betalen gebeurt in een beveiligde webomgeving.
Ik schrijf me voor het eerst online in Eenmalig registreren
Bij een eerste online inschrijving moet je je één keer registreren. Dat doe je met je rijksregisternummer en je e-mailadres dat we bij CVO Groeipunt kennen.
Geen rijksregisternummer?
Heb je geen rijksregisternummmer en volgde je onlangs een cursus bij ons? Kijk dan op je vorige inschrijvingsbewijs om je BISNR te achterhalen. Met je BISNR kun je je ook online inschrijven.
Eerste cursus bij CVO Groeipunt
Heb je nooit eerder les gevolgd bij CVO Groeipunt? Vul dan ook de cursistenfiche in.
Schrijf je nu in
Na je registratie kun je probleemloos online inschrijven op de beveiligde webomgeving, via de link ‘Schrijf je nu in’ in het cursusoverzicht.
Je kunt alleen betalen met Bancontact.
Ondervind je problemen?
Vul het contactformulier in of neem contact op met onze administratie.
Ik heb me vroeger al online ingeschreven. Schrijf je nu in
Klik op de knop ‘Schrijf je nu in’ in het cursusoverzicht op de website. Log in met het mailadres dat bij ons geregistreerd is en je wachtwoord.
Ondervind je problemen?
Is je mailadres intussen veranderd of ondervind je problemen? Vul het contactformulier in of neem contact op met onze administratie.
Kan ik online inschrijven zonder een persoonlijk mailadres?
Nee, dat is niet mogelijk.
Kan ik me inschrijven via hetzelfde mailadres van mijn partner?
Nee, wie zich wenst online in te schrijven dient te beschikken over een uniek mailadres.
De school beschikt nog over een oud mailadres. Hoe kan dit gewijzigd worden?
Laat het ons weten via het contactformulier > Administratieve vraag > Ik wil mijn persoonlijke gegevens wijzigen.
Hoe kan ik online betalen?
Enkel via bancontact.
Foutmelding bij ingeven kaartnummer
Het kaartnummer van de bankkaart begint in ons voorbeeld met 6703 en bestaat in totaal uit 17 cijfers.
In het voorbeeld hierboven is dat dus 67032421124501099. Alle cijfers dienen direct na elkaar ingetypt te worden zonder spaties.
Je kunt je niet online inschrijven met een vrijstellingsattest maar je moet langskomen op het secretariaat.
Je kunt je wel online inschrijven als je de opleiding eerst online betaalt. Op die manier ben je zeker van je plaats.
Wij betalen je inschrijvingsgeld terug zodra wij gecontroleerd hebben of je in aanmerking komt voor vermindering.
Je kunt je niet online inschrijven als je betaalt met opleidingscheques maar je moet langskomen op het secretariaat.
Je kunt je wel online inschrijven als je de opleiding eerst online betaalt. Op die manier ben je zeker van je plaats.
Wij betalen je inschrijvingsgeld terug zodra je de code van je opleidingscheques aan de administratie bezorgt. Lees meer over inschrijven met opleidingscheques
Bij elke inschrijving wordt onmiddellijk het verschuldigde inschrijvingsgeld afgerekend. Daarom kan je je niet telefonisch of via mail inschrijven.
Voor heel wat cursussen en opleidingen kun je je wel online inschrijven. Je herkent ze aan de knop ‘Schrijf je nu in’ in het cursusoverzicht.
De code voor betaling met opleidingscheques – Vraag ze op tijd aan, dan hoef je niet eerst te betalen.
Als je een papieren attest hebt dat recht geeft op (gedeeltelijke) vrijstelling, breng dat dan mee. Veel attesten kunnen wij ook elektronisch raadplegen. Het attest mag niet ouder zijn dan 1 maand, behalve als het een einddatum vermeldt die nog niet verstreken is op het moment van je inschrijving.
Voor 15-jarigen: een schoolattest dat aantoont dat je minstens in de 2e graad zit
De deelcertificaten van modules die je in een ander CVO gevolgd hebt – Sinds september 2013 kunnen we deze deelcertificaten raadplegen via de LED-databank. Je kunt die databank ook zelf raadplegen om te zien of je studiebewijzen geregistreerd werden. Meld je aan met je ID-kaart, itsme of token.
Wij zijn een cashvrij centrum. Uit veiligheidsoverwegingen kun je alleen met Bancontact betalen of met opleidingscheques voor de opleidingen die daarvoor in aanmerking komen.
De overheid heeft het standaard inschrijvingsgeld vastgelegd op 1,50 EUR per lesuur.
Informatie over het inschrijvingsgeld voor NT2-opleidingen vind je hier.
Bij elke cursus staat wat de totale kostprijs is (inschrijvingsgeld + cursusgeld en eventueel extra kosten).
Daarnaast is het mogelijk dat je recht hebt op vermindering of vrijstelling van inschrijvingsgeld. Je kunt bovendien misschien gebruik maken van opleidingscheques of de kmo-portefeuille.
Klik hier om te zien of je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld. De meeste attesten kunnen we elektronisch raadplegen. In sommige gevallen hebben we nog een papieren attest nodig. Dat mag niet ouder zijn dan 1 maand, behalve als het een einddatum vermeldt die nog niet verstreken is op het moment van je inschrijving.
Dit kan bijvoorbeeld in deze situaties:
Je bent werkzoekend.
Je hebt recht op een leefloon.
Je bent arbeidsongeschikt.
Je bent bruggepensioneerd.
Je hebt recht op een integratietegemoetkoming voor personen met een handicap.
Je bent ten laste van een van bovenstaande categorieën.
Volg je verschillende cursussen binnen 1 opleiding, dan betaal je maximum 300 EUR als je inschrijft voor 1 semester of als de cursussen over een heel schooljaar lopen.
Moet je opnieuw inschrijven voor het 2e semester, dan betaal je nog eens hoogstens 300 EUR.
1e semester: 1/9 tot 31/12
2e semester: 1/1 tot 31/8
Enkele voorbeelden van opleidingen die onder deze regelgeving vallen: horeca-opleidingen, schoonheidsspecialist, metselaar, mecanicien, koetswerkhersteller, monteur CV, industriële elektriciteit, zorgkundige.
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor opleiding en adviesdiensten.
CVO Groeipunt is als centrum voor volwassenenonderwijs erkend door de Vlaamse overheid. Daardoor krijg je als ondernemer tot 40% korting op onze opleidingen.
Vanaf 1 september 2019 werd het betaald educatief verlof vervangen door het Vlaams opleidingsverlof. De meeste van onze opleidingen komen in aanmerking voor het Vlaams opleidingsverlof, ook opleidingen die vroeger niet in aanmerking kwamen voor betaald educatief verlof.
Klik hier om te zien of je gebruik kunt maken van Vlaams opleidingsverlof. Let op: klik zeker door op de opleiding, want voor sommige opleidingen zijn er bijkomende voorwaarden voor je opleidingsniveau.
Klik hier om te zien of je opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank. Zoek naar een opleiding die wordt ingericht door CVO (centra voor volwassenenonderwijs).
Bereken met de simulator het aantal uren Vlaams opleidingsverlof.
Wij bezorgen je een inschrijvingsformulier met de nodige gegevens om het opleidingsverlof aan te vragen. Je moet zelf nagaan of je recht hebt op het opleidingsverlof.
Heb je twijfels of je in aanmerking komt? Neem dan gerust contact op met onze secretariaatsmedewerkers.
Startte je in het schooljaar 2018-2019 een erkende opleiding in het stelsel van Betaald educatief verlof en komt die opleiding niet voor in de opleidingsdatabank? Dan kun je toch de opleiding verder zetten én Betaald educatief verlof blijven opnemen (tot december 2021).
Klik hier om te zien of je gebruik kunt maken van opleidingscheques. Er is een beperking op de aanvraag van opleidingscheques als je hooggeschoold bent (bachelors en masters, afgestudeerden hoger onderwijs): hooggeschoolden kunnen alleen opleidingscheques aanvragen voor een opleiding in het kader van loopbaanbegeleiding.
Klik hier om te zien of je opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank en dus in aanmerking komt voor opleidingscheques. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO (centra voor volwassenenonderwijs) vermeld staat.
Zodra een opleiding meer dan 100 euro kost, kan een werkgever gebruikmaken van de kmo-portefeuille om een deel van het inschrijvingsgeld te recupereren.
Alle kosten van de opleiding moeten in één keer aangevraagd worden. Dat geldt zowel voor het inschrijvingsgeld als voor andere noodzakelijke cursuskosten.
De projectaanvraag moet gebeuren ten laatste 14 dagen na de start van de opleiding.
Vraag je opleidingscheques op tijd aan via het WSE-loket.
Schrijf je je in op het secretariaat? Breng je digitale cheques mee.
Had je de opleidingscheques nog niet op het moment van je inschrijving, heb je je online ingeschreven en heb je al betaald? Dan betalen wij je het bedrag van de opleidingscheques terug zodra je de cheques digitaal aan de administratie bezorgt.
Het cursusmateriaal is nodig voor de opleiding (syllabi die facultatief aangekocht kunnen worden, gaan we niet subsidiëren).
Het cursusmateriaal is geen investering is die gebruikt wordt voor de uitoefening van je beroep (bijvoorbeeld laptop, smartphone, kappersmateriaal, keukenmateriaal, tachograaf)
Er is geen beperking op de kost van cursusmateriaal. Je vindt de nodige gegevens met het totaalbedrag op het inschrijvingsformulier.
De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van een opleiding. Zodra je de cheques ontvangen hebt, bezorg je ze digitaal aan de administratie. Wij betalen je dan het bedrag van de opleidingscheques terug.
Je schrijft je in op het secretariaat en meldt dat de betaling zal gebeuren via de kmo-portefeuille.
Je betaalt niets bij je inschrijving.
Je doet je aanvraag binnen 2 weken na de start van je opleiding. Schrijf je meer dan 2 weken na de start van de opleiding in, dan kun je geen gebruik meer maken van de kmo-portefeuille.
CVO Groeipunt heeft 2 registratienummers (DV.O100433 en DV.O105608). Kies het nummer dat bovenaan rechts op je inschrijvingsformulier staat.
Je dient een projectaanvraag in. CVO Groeipunt zal je aanvraag als dienstverlener aanvaarden of weigeren.
Je onderneming krijgt een mail met de vraag om het eigen aandeel te storten, met andere woorden: je onderneming moet de eigen bijdrage storten in de elektronische portefeuille door een storting aan Sodexo.
De Vlaamse overheid zal dan de elektronische portefeuille aanvullen.
Je onderneming krijgt de factuur als CVO Groeipunt het bericht krijgt dat de storting van de eigen bijdrage voor je project goed werd ontvangen en de subsidie werd toegevoegd.
Je onderneming bevestigt dan de betaling aan CVO Groeipunt in de elektronische portefeuille.
Elke opleiding heeft een ODB-nummer. Dit heb je nodig om je opleidingscheques aan te vragen. Je vindt het nummer op je inschrijvingsbewijs of in de opleidingsdatabank. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO (centra voor volwassenenonderwijs) vermeld staat.
Ben je werkzoekend? Dan kun je best eerst contact opnemen met je VDAB-consulent. Komt de opleiding die je wilt volgen in aanmerking voor een traject naar werk? Dan kun je vrijgesteld worden van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt en krijg je volledige vrijstelling van betaling.
Je moet deze aanvraag ten laatste op de dag van inschrijving doen.
Deze opleidingen van CVO Groeipunt zijn erkend door VDAB als beroepsopleiding:
Ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting
Hulpkok
Jeugd- en gehandicaptenzorg (ook in combinatie met Aanvullende algemene vorming of zorgkundige)
Kinderbegeleider baby’s en peuters (ook in combinatie met Aanvullende algemene vorming of NT2)
Kinderbegeleider schoolgaande kind (ook in combinatie met Aanvullende algemene vorming of NT2)
Medewerker bakkerij
Onderhoudsmecanicien
Onderhoudselektricien
Procesoperator chemie (in combinatie met Aanvullende algemene vorming)
Residentieel elektrotechnisch installateur
Uitvoerend CAD-Tekenaar bouw
Zorgkundige (ook in combinatie met Aanvullende algemene vorming of Nederlands)
Ben je werkzoekend en volg je een opleiding erkend door VDAB, dan kun je in aanmerking komen voor ondersteunende maatregelen (inschrijvingsgeld en cursusgeld worden terugbetaald, vaak krijg je een verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding).
Neem voor meer info contact op met je VDAB-bemiddelaar of ga naar een VDAB-kantoor.
Ben je jonger dan 18, dan heb je onvoorwaardelijk recht op een groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ben je jonger dan 25 jaar en volg je een opleiding, dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een groeipakket:
De opleiding moet minstens 17 uur per week bedragen.
Als je werkt mag je bruto maandinkomen niet meer bedragen dan 520,08 EUR.
In het schooljaar of in de laatste zomervakantie van je studies mag je maximaal 240 uur per kwartaal werken als jobstudent.
In de zomervakantie tussen 2 schooljaren mag je onbeperkt werken als jobstudent.
Let wel: Regelmatige aanwezigheid is vereist. Verplichte stages staan gelijk met lesuren en het mag ook avondonderwijs zijn. Breng je kinderbijslagfonds op de hoogte en laat het formulier P7 'kinderbijslag na de leerplicht' op tijd door ons invullen om stopzetting van je kinderbijslag te voorkomen.
Ben je door langdurige ziekte niet in staat om verder les te volgen of om (opnieuw) in te schrijven, dan bezorg je zelf aan je kinderbijslagfonds de nodige ziekteattesten. Dat is belangrijk om verder kinderbijslag te ontvangen. Na je ziekte moet je binnen 5 dagen ofwel opnieuw starten met een opleiding, ofwel je inschrijven bij de VDAB als werkzoekende schoolverlater.
Voor jongeren met verhoogde kinderbijslag geldt die verplichting pas vanaf 21 jaar.
In het centrumreglement vind je alle afspraken en regels die in CVO Groeipunt van toepassing zijn.
Via deze link kan je het centrumreglement raadplegen.
Ben je lang afwezig? Verwittig dan je leerkracht. Je hoeft niet naar het secretariaat te bellen.
Probeer je afwezigheden zoveel mogelijk te staven met een doktersattest of een verklaring van de werkgever als je verhinderd bent door het werk of door vakantie.
In de officiële schoolvakanties en op wettige feestdagen is er geen les. Een overzicht van de vakanties vind je op je inschrijvingsformulier en op onze kalender.
Als je een geldig studiebewijs voorlegt of slaagt voor een niveautest, kun je meteen instappen in een hoger jaar van een opleiding. Niveautesten worden per afdeling op geregelde tijdstippen georganiseerd.
Lukt het niet om dit via deze weg te doen? Dan kan CVO Groeipunt ook een attest van verlies bezorgen. Vraag jouw studiebewijs aan via ons contactformulier.
Voor dit attest vragen we een administratieve kost van 15 EUR.
In sommige gevallen is het mogelijk om van cursus te veranderen en je inschrijving te laten veranderen.
Je kunt een inschrijving annuleren binnen een bepaalde termijn. CVO Groeipunt betaalt je inschrijvingsgeld dan volledig terug.
Bij uitschrijving vóór de start van de cursus, wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald en ook het niet ontvangen cursusmateriaal.
Bij uitschrijving binnen de twee weken na de startdatum van een cursus die op semesterbasis of op schooljaarbasis wordt ingericht, wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald en ook het niet ontvangen cursusmateriaal.
Bij uitschrijving voor het verstrijken van de eerste 10% van het aantal lestijden voor een cursus die negen weken of minder lang duurt, wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.
Als je geslaagd bent voor een cursus, kun je doorstromen naar het vervolg. Dat gebeurt niet automatisch maar je moet je opnieuw inschrijven. Elke opleiding heeft haar eigen inschrijfprocedure.
CVO Groeipunt beschikt over een parking op de meeste campussen. Kom op tijd en dan heb je parkeerplaats.
Staat de parking vol, dan is er parkeergelegenheid in de omliggende straten.
Op de campus Gent Henleykaai zijn de slagbomen open tussen 17:00 en 19:00
Als je je (eerste) diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs behaalt, dan krijg je een premie die gelijk is aan al het inschrijvingsgeld dat je betaald hebt voor de opleiding.
Je krijgt alleen een premie voor de modules waarvoor je geslaagd bent.
Als je een (gedeeltelijke of volledige) vrijstelling van inschrijvingsgeld kreeg, houden we daar rekening mee.
Bijkomende kosten voor cursusmateriaal krijg je niet terugbetaald.
Modules gevolgd in een andere opleiding krijg je niet terugbetaald.
Voor het gedeelte dat je met opleidingscheques betaalt, krijg je geen premie.
Je kunt de premie aanvragen tot uiterlijk een jaar na je diploma. Om de premie aan te vragen, stel je een aanvraagdossier samen. Dat bestaat uit:
het volledig ingevulde aanvraagformulier
een kopie van je diploma
de inschrijvingsfiches die je ontving als je vóór maart 2013 al modules volgde
Na ontvangst van het aanvraagformulier haalt de afdeling Hoger en Volwassenenonderwijs van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen de gegevens over je inschrijving en de betaalde inschrijvingsgelden uit de databank DAVINCI. Op basis daarvan berekent de afdeling de premie.
Je krijgt een mail of brief met een beslissing over de ontvankelijkheid van je aanvraag, het bedrag van de premie en de gegevens waarop die berekend is. Je hebt 2 weken tijd om eventuele ontbrekende gegevens te melden. Daarna wordt de premie definitief berekend en uitbetaald op je rekening.
Het aanvraagdossier mail je naar premie.volwassenenonderwijs@vlaanderen.be.
Hou rekening met een mogelijke wachttijd van maximaal 3 maanden.
Als je als arbeider tot 40 uur avondopleiding volgt in een opleidingscentrum, biedt Constructive je 6,25 EUR premie per uur. Dat kan tot 250 EUR per arbeider per jaar, en het is je werkgever die de premie kan aanvragen bij Constructiv: tofam-ovl.be.
Arbeiders uit de metaalsector (Paritair Comité 111) die op eigen initiatief een opleiding volgen van minstens 32 uur en minstens 3 maand tewerkgesteld zijn in een Oost-Vlaams bedrijf kunnen een premie krijgen voor hun inschrijvingsgeld.
Werkzoekenden die een opleiding in de metaalsector met succes beëindigd hebben, krijgen een opleidingspremie. Als zij daarna ook tewerkgesteld zijn in een metaalverwerkend bedrijf uit PC 111 in de provincie Oost-Vlaanderen, dan kunnen ze ook een tewerkstellingspremie krijgen.
Meer informatie vind je op de website tofam-ovl.be.
Werknemers in de horecasector die zich inschrijven voor een module of een opleidingstraject in het studiegebied Horeca van een erkend centrum voor volwassenenonderwijs kunnen een premie aanvragen bij Horeca Vorming Vlaanderen.
De cursist moet wel voldoen aan enkele voorwaarden.
Drie Vlaamse vormingsfondsen – de Vlaamse opvoedings- en huisvestingssector (PC 319.01), de Vlaamse welzijns– en gezondheidssector (PC 331) en het sociaal-cultureel werk (PC 329) - komen bij bepaalde opleidingen tussenbeide in het inschrijvingsgeld en schoolgeld (of cursusgeld) dat je moet betalen aan het centrum voor volwassenenonderwijs. Dat gebeurt in samenwerking met VIVO.
Alle cursisten in de afdeling Algemene vorming, Administratie of ICT in CVO Groeipunt kunnen de educatieve versie van Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) gratis downloaden en krijgen daarbovenop 1 TB opslagruimte op OneDrive.
De provincie Oost-Vlaanderen wil voor een goedkope prijs legale software voor thuisgebruik aanbieden aan cursisten, leerlingen, leerkrachten en medewerkers van het provinciaal onderwijs. Daarvoor werden de nodige overeenkomsten afgesloten.
Als cursist van Groeipunt kan je een licentie van Adobe Creative Cloud aankopen aan een reductieprijs.
Onze leerkrachten zijn professionals die elke cursist de nodige ondersteuning bieden om hen tot optimaal leren te brengen.
In CVO Groeipunt zijn er ook zorg- en trajectbegeleiders aangesteld om cursisten met specifieke zorgnoden extra te begeleiden in hun leertraject.
Heb je hulp nodig bij
• dyslexie, dyscalculie, ASS, ADHD?
• faalangst en/of uitstelgedrag?
• stress?
• ...
Vraag een gesprek met één van onze zorgmedewerkers! We bespreken samen wat we voor jou kunnen doen.
CVO Groeipunt gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren.
Door op ‘Ja’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer weten over cookies?
Lees meer.