Kan ik gebruik maken van opleidingscheques?

CVO Groeipunt is een erkende opleidingsverstrekker en mag opleidingscheques aanvaarden voor beroepsopleidingen die erkend zijn binnen het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. Je hoeft echter geen Vlaams opleidingsverlof aan te vragen om gebruik te mogen maken van opleidingscheques.

De opleidingscheques maken deel uit van de opleidingsincentives van de Vlaamse overheid.
De meeste van onze Groeipunt-opleidingen komen in aanmerking voor opleidingscheques. Ook opleidingen die voorheen niet in aanmerking kwamen!

  • Klik hier om te zien of je gebruik kan maken van opleidingscheques.
  • Klik hier om te zien of jouw opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank en dus in aanmerking komt voor opleidingscheques. Elke opleiding heeft een ODB -nummer. Deze heb je nodig om je opleidingscheques aan te vragen en vind je ook in deze opleidingsdatabank.

Welke kosten komen in aanmerking?

Werknemers kunnen zowel het inschrijvingsgeld als cursusgeld betalen met opleidingscheques.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

  • Klik hier om te zien of je gebruik kan maken van opleidingscheques. Er is een beperking op de aanvraag van opleidingscheques indien je hooggeschoold bent (bachelor, afgestudeerden hoger onderwijs,...): hooggeschoolden kunnen enkel opleidingscheques aanvragen voor een opleiding in het kader van loopbaanbegeleiding.
  • Klik hier om te zien of jouw opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank en dus in aanmerking komt voor opleidingscheques. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO - centra voor volwassenenonderwijs vermeld staat.

Hoe betaal ik met mijn opleidingscheques?

  • Vraag je opleidingscheques tijdig aan via het WSE-loket.
  • Schrijf je je in op het secretariaat? Breng je digitale cheques mee.
  • Had je de opleidingscheques nog niet op het moment van inschrijving, heb je je online ingeschreven en heb je reeds betaald? Dan betalen wij jou het bedrag van de opleidingscheques terug zodra je de cheques digitaal bezorgt aan de administratie bezorgt.

Kan ik de opleidingscheques ook aanvragen en indienen als ik reeds ingeschreven ben?

De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van een opleiding. Zodra je ze ontvangen hebt bezorg je de cheques digitaal aan de administratie. Wij betalen jou dan het bedrag van de opleidingscheques terug.

Hoe vraag ik opleidingscheques aan?

Alle informatie en de link naar het WSE-loket vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Waar vind ik het ODB-nummer?

Elke opleiding heeft een ODB -nummer. Dit nummer heb je nodig om je opleidingscheques aan te vragen. Je vindt het nummer op je inschrijvingsbewijs, of in de opleidingsdatabank. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO - centra voor volwassenenonderwijs vermeld staat.

Ik heb nog papieren cheques: kan ik die nog gebruiken?

Papieren opleidingscheques die werden aangevraagd tot en met 31 augustus 2020 kan je nog gebruiken zolang de geldigheidsdatum niet verstreken is.

Overgangsmaatregel voor opleidingen die niet meer in aanmerking komen voor opleidingscheques (vb Italiaans, Spaans)

Heb je in schooljaar 2018-2019 voor dezelfde opleiding gebruik gemaakt van Betaald educatief verlof én opleidingscheques?

  • dan kun je dit schooljaar nog gebruik maken van betaald educatief verlof en opleidingscheques.
  • de oude regelgeving voor BEV blijft dan voor jou gelden, dit nog tot 31 december 2021.

Meer informatie over opleidingscheques vind je op de website ‘opleidingscheques voor werknemers’.