Opleiding
Opvoeder - begeleider Jeugd & Gehandicaptenzorg.

Kies jouw lesplaats:

Modules


Modules

Zin om te werken in de welzijnssector? Bij CVO Groeipunt leer je kinderen, jongeren of volwassenen in verschillende zorgsectoren professioneel begeleiden en ondersteunen. 

Het is een praktijkgerichte opleiding die je klaarstoomt voor de zorgsector. Het basistraject van 5 semesters duurt 2,5 jaar. In het eerste semester krijg je inzicht in cliëntsystemen en in je taken, rechten en plichten als opvoeder of begeleider. Je staat ook stil bij je communicatiestijl en bij je eigen werkpunten en sterktes als toekomstig opvoeder. Je volgt les op drie vaste lesdagen per week. 

Vanaf het tweede semester loop je stage in een residentiële zorgvoorziening in de jeugdhulp of in een voorziening voor personen met een beperking. In semesters 2 en 3 staat je ‘basiswerk’ als opvoeder of begeleider centraal. Je volgt les over expressieve vaardigheden, werken met groepen en orthopedagogische vragen. In het vierde en vijfde semester gaat het over omgaan met moeilijk gedrag, samenwerkingsvaardigheden, sociaal-emotioneel begeleiden, omgaan met diversiteit en deontologisch en ethisch handelen. Je verdiept je in de praktijk en krijgt meer verantwoordelijkheden en autonomie. 

Je kunt de opleiding ook combineren met de Aanvullende Algemene Vorming (voor een diploma secundair onderwijs) of met de opleiding Zorgkundige. Héb je al een secundair diploma of kies je bewust voor het certificaat Jeugd-en gehandicaptenzorg? Dan kun je de opleiding afwerken in 4 semesters - en dus in 2 jaar. Een aangepast traject kan ook, afhankelijk van je voorkeur en je persoonlijke situatie.  

Zin om te werken in de welzijnssector? Schrijf je nu in bij CVO Groeipunt en laat je inspireren door onze ervaren begeleiders. 

Kies een traject dat bij je past!

Er zijn verschillende mogelijkheden naargelang jouw werk- en thuissituatie.
Voor een aantal van onze zorgopleidingen zijn er aangepaste trajecten die te combineren zijn met een job of voor mensen die volledig werkloos zijn.

Meer informatie

Hoeveel kost deze opleiding?

Voor een opleiding betaal je een inschrijvingsgeld van 1,50 EUR per lesuur.
Hiervoor is vermindering of vrijstelling mogelijk.

Meer informatie

 

 

Interesse?

Voor deze opleiding kan je alleen inschrijven als je een infosessie hebt gevolgd.

Registreer voor
een infosessie