De opleiding IT-assistent opent echt deuren.

Ex-cursisten Björn en Jochen aan het woord

 

Björn De Sadeleer en Jochen Cardon volgden beiden de opleiding IT-assistent bij Groeipunt. Dat deden ze elk met een uiteenlopend doel: Björn wou zijn diploma secundair onderwijs behalen, Jochen wilde zijn carrière als leraar op een middelbare school verder uitbouwen. Toevallig kwamen ze in dezelfde klas in Gent terecht. Hun opleiding wierp vruchten af: Björn is nu support engineer bij CompuGroup Medical, Jochen helpt collega’s en leerlingen als mede-ICT-coördinator bij Edugo Lochristi naast zijn job als leraar.

 

Vertel eens wat meer over jullie drijfveer om deze opleiding te volgen.
Björn:  Ik wou graag de overstap maken van een logistieke functie naar de IT-wereld. Dat heeft mij ertoe aangezet om via het volwassenenonderwijs mijn diploma te behalen. Doordat ik in mijn vrije tijd al veel bezig was met computers, was de combinatie van de beroepsgerichte opleiding als IT-assistent en Aanvullende Algemene Vorming (AAV) voor mij een logische keuze.
Jochen: Ik werkte als leerkracht op een secundaire school, maar ik droomde ervan om daarnaast aan de slag te gaan als ICT- coördinator. Eerder toevallig hoorde ik over de opleiding IT-assistent, en snel daarna schreef ik me in voor de modules Eenvoudige netwerken en Complexe netwerken.

Hoe lang hebben jullie over de opleiding gedaan?
Jochen: Omdat ik enkel het netwerkgedeelte van de opleiding IT-assistent volgde, deed ik er één jaar over. Ik ging één avond per week naar de les. 
Björn: Ik heb het volledige opleidingstraject doorlopen: zowel de technische pijler als de vakken van Algemene vorming. Ik ging 3 avonden per week naar de les. Dat was best heftig, maar zo heb ik de opleiding wel kunnen afwerken in één schooljaar. Ik moet wel toegeven dat ik al enkele vrijstellingen had omdat ik eerder al eens gestart was met Aanvullende Algemene Vorming.

Hoe verliep het solliciteren na de opleiding?
Björn: Dat was echt niet moeilijk, Ik werd zelfs vaak gecontacteerd door bedrijven zelf. Meestal ging dat via consultancy bureaus, die vaak verwachten dat je ervaring hebt. En dat is moeilijk als je pas van de schoolbanken komt. Tot ik in contact kwam met het bedrijf waar ik nu werk. Zij zochten iemand om zowel hard- als software problemen op te lossen. Die combinatie spreekt me het meeste aan in ICT. Ik zoek nu een antwoord op alle vragen over printers, switches, labelprinters, hard- en software problemen. Daarvoor reis ik binnen de Benelux. Bovendien heb ik een aantrekkelijk loonpakket met extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en bovendien ook leuke bedrijfsfeestjes. Ik ben heel tevreden met mijn job en de collega’s!
Jochen: Ik had mijn directie verteld over mijn opleiding bij Groeipunt. Zo is de bal aan het rollen gegaan en ben ik op de helpdesk beland, waar ik nu het ICT-verhaal van onze school mee kan ondersteunen. Dat ik effectief na één jaar op een school gewerkt te hebben als ICT- coördinator aan de slag zou zijn, had ik nooit durven dromen. Ik ben heel dankbaar en trots dat ik dit nu kan doen.

Met welke stereotypen hebben jullie soms te maken als IT-assistent?
Jochen en Björn in koor: Dat we nerds zijn! 
Jochen: Dat we vaak aanzien worden als het manusje-van-alles, maar ik vind dat eigenlijk helemaal niet erg. Ik vind het ergens ook wel een erkenning voor wat we doen. Iedereen op mijn school weet dat ze op ons IT-team kunnen rekenen. En we kunnen problemen oplossen, dat is toch prachtig?

Wat zijn jullie tips voor de nieuwe lichting cursisten?
Jochen: Blijven doorzetten, dat is heel belangrijk. En ook up-to-date blijven, want het is wel een wereld die enorm snel verandert. Je moet mee zijn én blijven.
Björn: De opleiding opent echt deuren. Frans, Engels of andere talen spreken is trouwens een extra troef.
Jochen: Je moet natuurlijk ook een grote drive hebben. De opleiding opent zeker deuren voor de toekomst. Maar je moet er wat voor over hebben!

Bedankt dat jullie tijd wilden vrijmaken om nog eens naar jullie oude school te komen!
Björnen Jochen in koor: Dat is heel graag gedaan.
Björn: Het is heel leuk om elkaar en onze leerkracht Willem nog eens terug te zien. We zijn hem ook heel dankbaar.
Jochen: Ja, we hadden een heel goede band met de leerkracht. Het was altijd heel gezellig hier, dus we komen graag terug.

 

Over de opleiding IT-assistent 

Als IT-assistent ondersteun je zowel hardware- als softwarematig de IT-afdeling van je bedrijf of organisatie. Je beheert en onderhoudt mee computersystemen, implementeert hard- en software, installeert en beheert netwerken, houdt toezicht op back-ups en lost IT-problemen op. Voor de praktijkgerichte opleiding IT-assistent in CVO Groeipunt kies je uit verschillende trajecten. 

Ga naar de pagina IT-assistent
Neem deel aan een infosessie over onze diplomagerichte ICT opleidingen.


Jouw diploma secundair onderwijs behalen?

Combineer de vakken van Aanvullende Algemene Vorming met een diplomagerichte opleiding.

Jouw opties in ICT:

Of ontdek al onze andere diplomagerichte opleidingen.