Opleidingscheques
Vlaams Opleidingsverlof.


1. Opleidingscheques

CVO Groeipunt is een erkende opleidingsverstrekker en mag opleidingscheques aanvaarden voor beroepsopleidingen die erkend zijn in het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. Je hoeft geen Vlaams opleidingsverlof aan te vragen om gebruik te mogen maken van opleidingscheques.

De opleidingscheques maken deel uit van de opleidingsincentives van de Vlaamse overheid.
De meeste van onze Groeipunt-opleidingen komen in aanmerking voor opleidingscheques. Ook opleidingen die vroeger niet in aanmerking kwamen.

 • Klik hier om te zien of je gebruik kunt maken van opleidingscheques.
 • Klik hier om te zien of je opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank en dus in aanmerking komt voor opleidingscheques. Elke opleiding heeft een ODB-nummer. Dat heb je nodig om je opleidingscheques aan te vragen en vind je ook in deze opleidingsdatabank.

Welke kosten komen in aanmerking?

Werknemers kunnen zowel het inschrijvingsgeld als het cursusgeld betalen met opleidingscheques.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

 • Klik hier om te zien of je gebruik kunt maken van opleidingscheques. Er is een beperking op de aanvraag van opleidingscheques als je hooggeschoold bent (bachelors en masters, afgestudeerden hoger onderwijs): hooggeschoolden kunnen alleen opleidingscheques aanvragen voor een opleiding in het kader van loopbaanbegeleiding.
 • Klik hier om te zien of je opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank en dus in aanmerking komt voor opleidingscheques. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO (centra voor volwassenenonderwijs) vermeld staat.

Hoe betaal ik met mijn opleidingscheques?

 • Vraag je opleidingscheques op tijd aan via het WSE-loket.
 • Schrijf je je in op het secretariaat? Breng je digitale cheques mee.
 • Had je de opleidingscheques nog niet op het moment van je inschrijving, heb je je online ingeschreven en heb je al betaald? Dan betalen wij je het bedrag van de opleidingscheques terug zodra je de cheques digitaal aan de administratie bezorgt.

Kan ik de opleidingscheques ook aanvragen en indienen als ik al ingeschreven ben?

De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van een opleiding. Zodra je de cheques ontvangen hebt, bezorg je ze digitaal aan de administratie. Wij betalen je dan het bedrag van de opleidingscheques terug.

Hoe vraag ik opleidingscheques aan?

Alle informatie en de link naar het WSE-loket vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Waar vind ik het ODB-nummer?

Elke opleiding heeft een ODB-nummer. Dit heb je nodig om je opleidingscheques aan te vragen. Je vindt het nummer op je inschrijvingsbewijs of in de opleidingsdatabank. Let er wel op dat je een opleiding kiest waarbij CVO (centra voor volwassenenonderwijs) vermeld staat.

Ik heb nog papieren cheques: kan ik die nog gebruiken?

Papieren opleidingscheques die werden aangevraagd tot en met 31 augustus 2020 kun je nog gebruiken zolang de geldigheidsdatum niet verstreken is.

Overgangsmaatregel voor opleidingen die niet meer in aanmerking komen voor opleidingscheques (bv. Italiaans, Spaans)

Heb je in het schooljaar 2018-2019 voor dezelfde opleiding gebruikgemaakt van Betaald educatief verlof én opleidingscheques?

 • Dan kun je dit schooljaar nog gebruikmaken van betaald educatief verlof en opleidingscheques.
 • De oude regelgeving voor BEV blijft dan voor jou gelden tot 31 december 2021.

Meer informatie over opleidingscheques vind je op de website ‘opleidingscheques voor werknemers’.

2. Vlaams Opleidingsverlof

 • Klik hier om te zien of je gebruik kunt maken van Vlaams opleidingsverlof. Let op: klik zeker door op de opleiding, want voor sommige opleidingen zijn er bijkomende voorwaarden voor je opleidingsniveau.
 • Klik hier om te zien of je opleiding geregistreerd is in de opleidingsdatabank. Zoek naar een opleiding die wordt ingericht door CVO (centra voor volwassenenonderwijs).
 • Bereken met de simulator het aantal uren Vlaams opleidingsverlof.

Wij bezorgen je een inschrijvingsformulier met de nodige gegevens om het opleidingsverlof aan te vragen. Je moet zelf nagaan of je recht hebt op het opleidingsverlof.

Heb je twijfels of je in aanmerking komt? Neem dan gerust contact op met onze secretariaatsmedewerkers.

Klik hier voor de officiële brochure

Komt je opleiding niet voor in de opleidingsdatabank?

Startte je in het schooljaar 2018-2019 een erkende opleiding in het stelsel van Betaald educatief verlof en komt die opleiding niet voor in de opleidingsdatabank? Dan kun je toch de opleiding verderzetten én Betaald educatief verlof blijven opnemen (tot december 2021).

Bekijk de lijst met erkende opleidingen voor BEV.

Werk je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Dan heb je geen recht op Vlaams opleidingsverlof maar misschien wel op betaald educatief verlof.