Afstudeerspeech Els.

Publicatiedatum: 26-06-2023Bij cvo Groeipunt geloven we in de kracht van persoonlijke verhalen en de impact die ze kunnen hebben. Daarom delen we graag de afstudeerspeech van Els, een 44-jarige vrouw die haar diploma secundair onderwijs én een diploma polyvalent administratief medewerker heeft behaald. Haar verhaal is een herinnering aan het feit dat leren en persoonlijke groei geen leeftijd kennen en dat het nooit te laat is om je doelen na te streven. Ondanks verschillende tegenslagen. 

We delen Els haar speech om anderen te inspireren. Of je nu met persoonlijke uitdagingen worstelt, je weg in het onderwijs probeert te vinden of simpelweg behoefte hebt aan een verhaal dat je eraan herinnert dat het mogelijk is om obstakels te overwinnen: wij hopen dat de speech van Els je kan motiveren en inspireren om ook de stap te durven zetten. 

Lees hier de speech van Els: 

Ik ben Els. Ik ben 44 jaar en ongelooflijk trots dat ik hier vanavond mijn diploma secundair - administratief medewerker mag meenemen naar huis.
Voor velen is het vanzelfsprekend om op hun 18de een diploma secundair onderwijs te halen, voor mij was dat niet zo. Toen geloofde ik niet in mezelf en ook degenen die in mij zouden moeten geloven, deden dat niet. 

Ik heb mijn plan getrokken en ik had altijd werk. Zwaar, fysiek werk. Maar ik deed het graag en alles ging lang goed. Tot mijn gezondheid tegensputterde.
Ziekenhuizen, revalidaties, zelfs even met een rolstoel.
Fysiek werk was geen optie meer. Maar thuis zitten was dat evenmin voor mij.

Al héél snel besefte ik dat ik alles uit de kast wou halen en terug aan het werk wou. De beste manier om dat te bereiken was om mijn diploma te halen.

Daar stond ik dan, 18 maanden geleden, aan de schoolpoorten van cvo Groeipunt. Bruisend van enthousiasme om een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Het was een intens traject, maar eentje dat ik zonder twijfel opnieuw zou doen. Ik heb immers zoveel geleerd, zowel over theorie en praktijk als over mezelf. 

Wat een verschil maakt het als mensen in je geloven: mijn gezin, mijn vrienden en vooral de leerkrachten bij cvo Groeipunt. Hoe anders zou het geweest zijn als ik vroeger deze leerkrachten had gehad.
Mijn leven kent nu een voor en na. Ik heb mijn tweede leven en mijn tweede adem gevonden, een prestatie die ik nooit had kunnen bereiken zonder jullie inzet en geduld. Mijn dankbaarheid is grenzeloos. Bedankt om mij de goesting in het leren te leren!! En die goesting om te leren is nog lang niet over! Ik sluit niet uit dat ik hier binnen een tijdje terug sta.
Een speciale dank aan Carolien voor het begeleiden van mijn persoonlijk traject en om ervoor te zorgen dat ik niet te veel hooi op mijn vork nam. Ook mijn dank aan het vrolijke secretariaatsteam voor de leuke gesprekken en jullie aanmoediging.

Nu kijk ik met evenveel enthousiasme vooruit om op 1 augustus aan mijn nieuwe job te beginnen.